Τι είναι η Ψυχιατρική;

    Η Ψυχιατρική αποτελεί ειδικότητα της Ιατρικής Επιστήμης. Ορίζει, μελετά και ερευνά την φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου Νου, δηλαδή του μυαλού μας. Επιπλέον, αντιμετωπίζει θεραπευτικά και όλες εκείνες τις διαταραχές της διανοητικής κατάστασης του ανθρώπινου μυαλού, διαταραχές που συχνά καταλήγουν σε ψυχικές ασθένειες.

    Να σημειωθεί, ότι οι ελληνικές λέξεις “ψυχή” και “ιατρός” επικρατούν διεθνώς στην Ψυχιατρική ορολογία, που συνήθως είναι στην αγγλική γλώσσα, όπως οι όροι: Psychiatry (Ψυχιατρική), Psychiatrist (Ψυχίατρος), Psychotherapy (Ψυχοθεραπεία), Psychopharmacology (Ψυχοφαρμακολογία) και άλλοι.

    Μια σημαντική διαφοροποίηση υπάρχει στην ερμηνεία των αγγλικών όρων:

    Α) Η Ψυχική Διαταραχή, ερμηνεύεται ως Mental Disorder, δηλαδή ως Νοητική Διαταραχή και

    Β) Η Ψυχική Ασθένεια-Νόσος, ερμηνεύεται ως Mental Illness-Disease, δηλαδή  ως Νοητική Ασθένεια-Νόσος.

    Η Ψυχιατρική καθορίζεται λοιπόν, από την ίδια της την πηγή: τον Ανθρώπινο Νου, το μυαλό μας.

    Ως Ιατρική Ειδικότητα μελετά την δραστηριότητα του Νου και προσπαθεί να ανακαλύψει και να περιγράψει τις φυσιολογικές του λειτουργίες, δηλαδή αυτές τις διανοητικές λειτουργίες που βοηθούν τον άνθρωπο να επιβιώσει, τόσο βιολογικά, όσο και κοινωνικά.

    Ποιες είναι αυτές; Οι κυριότερες από αυτές τις διανοητικές ή ψυχικές λειτουργίες, που μέχρι σήμερα, είναι επαρκώς μελετημένες, αφορούν: στη μνήμη, στην διάθεση, στο συναίσθημα, στη συγκέντρωση της προσοχής, στη λογική σκέψη, στην κρίση, στην αφαιρετική ικανότητα (π.χ. ερμηνεία παροιμιών), στη γλώσσα (κατανόηση και έκφραση του γραπτού και του προφορικού λόγου), στην ψυχοκινητική δραστηριότητα, στη φαντασία, στην εναισθησία (περιγράφω και χαρακτηρίζω αυτό που νοιώθω), καθώς και στην συνειδητή αντίληψη της πραγματικότητας του εαυτού μας και του περιβάλλοντος μας. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη και άλλες πολλές νοητικές λειτουργίες υπό έρευνα. Όλες αυτές θα τις περιγράψουμε αναλυτικά σε μελλοντικές συναντήσεις μας.

    Εφόσον καθορίζουμε την φυσιολογική Νοητική λειτουργία, μπορούμε να εντοπίσουμε και τις εκτροπές της από το φυσιολογικό, δηλαδή, πότε το μυαλό του ανθρώπου θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την κοινωνική προσαρμογή, μέχρι και την επιβίωσή του.

    Τότε, στην Ψυχιατρική, προσπαθούμε να εντοπίσουμε τις αιτίες, εσωτερικές και εξωτερικές, που διαταράσσουν την ψυχο-διανοητική μας λειτουργία. Όλες οι ψυχικές διαταραχές (mental disorders), συνήθως παροδικές εκτροπές από το φυσιολογικό, καθώς και οι ψυχικές ασθένειες (mental diseases), εκδηλώνονται με συμπεριφορές, που αντανακλούν την διακοπή της ομαλής λειτουργίας του Νου, δηλαδή με διαταραχή ορισμένων από τις διανοητικές λειτουργίες που περιγράψαμε παραπάνω. Ιατρικά, για να θεραπεύσουμε μια ασθένεια, πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε στον οργανισμό από ποιο ή ποια όργανα του, προέρχεται αυτή. Στην Ψυχιατρική, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε έναν διαταραγμένο Νου-Μυαλό. Αλήθεια, ποιο όργανο αποτελεί την έδρα του Νου; Ο Νους, φυσικά, αποτελεί ένα σύνολο των λειτουργιών που περιγράψαμε παραπάνω, των ψυχικών λειτουργιών.

    Αλλά τι σημαίνει Νους; Σύμφωνα με τις ανακαλύψεις της Σύγχρονης Νευροεπιστήμης, αυτό που ονομάζουμε Νου αποτελεί την έκφραση της δραστηριότητας του Εγκεφάλου μας! Άρα, η έδρα του Νου μας, είναι ο Εγκέφαλος! Τώρα πλέον, η αφηρημένη έννοια Νους αποδίδεται σε πραγματικές συγκεκριμένες εγκεφαλικές δραστηριότητες, δηλαδή, σε μια συγκεκριμένη λειτουργία ενός οργάνου, που λέγεται Εγκέφαλος. Ο Εγκέφαλος αποτελεί το ανθρώπινο όργανο, που, όταν διαταράσσεται λειτουργικά (π.χ. υπογλυκαιμία ή έλλειψη οξυγόνου), ή δομικά (π.χ. εγκεφαλική κάκωση), τότε ταυτόχρονα και ο άνθρωπος διαταράσσεται διανοητικά, καθότι διαταράσσεται και η έδρα του Νου του, δηλαδή ο Εγκέφαλός του.

    Ο Εγκέφαλος, ως έδρα του Νου και ο Νους είναι άρρηκτα δεμένοι μεταξύ τους, όπως η μηλιά με τα μήλα της, όπως ο χορευτής με την χορεύτρια σε ένα συναρπαστικό τανγκό! Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα αναρωτηθείτε: Άραγε, ποιο μέρος του Εγκεφάλου είναι η πηγή του συναισθήματος; Που εδράζονται η Σκέψη, η Φαντασία, η Μνήμη και οι υπόλοιπες Νοητικές Λειτουργίες στον Εγκέφαλό μας;

    Υπομονή!!! Το ταξίδι στο συναρπαστικό κόσμο της Ψυχιατρικής μοιάζει με ταξίδι στα αστέρια! Ας μην ξεχνάμε, ότι ο Εγκέφαλος διαθέτει δισεκατομμύρια κύτταρα, όπως συμβαίνει και με τα αστέρια του Σύμπαντος!

    Καλώς ήρθατε στον συναρπαστικό κόσμο της Ψυχιατρικής!

Βιβλιογραφία: What is Psychiatry? Editorial, Amer. Journ. Of Psychiatry (A.J.P), May 1997.